PIAȚA IMOBILIARĂ ȘI CODUL FISCAL
PIAȚA IMOBILIARĂ ȘI CODUL FISCAL

Să deții o proprietate (două sau trei) poate fi o realizare importantă și de multe ori, unul dintre scopurile principale ale unei familii.

În același timp atât achiziția unei proprietăți, cât și vânzarea ei, pot avea multe implicații, mai ales când iei în considerare toate cheltuielile pe care le presupun.

Și ca și cum procesul nu era suficient de complex, trebuie să iei în calcul și impozitul pe care îl impune guvernul.

Ultimul lucru pe care îl dorești când deja te-ai înțeles cu cumpărătorul asupra unui preț, este sa fii luat prin surprindere de încă un cost pe care nu l-ai calculat.

Cred că procesul de tranzacționare imobiliară poate fi simplu, sigur și satisfăcător când ai de a face cu un vânzător sau cumpărător informat, hai să iți dau mai multe detalii despre ultimele modificări fiscale în acest domeniu.

Înainte de a trece la cifre exacte, trebuie să menționez că Guvernul României consideră încasarea unei sume de bani în contul vânzării unei proprietăți ca fiind un venit impozabil, taxând în acest moment cu 3% orice suma care depășește 450000 de lei.

De la 1 Ianuarie 2023 te va costa mai mult să vinzi o proprietate.

Mai exact, se elimină plafonul neimpozabil de 450.000 lei reprezentând suma ce putea fi dedusă din valoarea tranzacției efectuate de o persoană fizică.  Acest lucru înseamnă că pentru veniturile obținute din transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcțiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, se va datora  impozit după cum urmează:

  • 3% pentru construcţiile de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi pentru terenurile de orice fel fără construcţii, deținute o perioadă de până la trei ani inclusiv;
  • 1% pentru imobilele de mai sus deţinute o perioadă mai mare de trei ani.

Hai să iți dau un exemplu practic. Să spunem că vinzi astăzi o proprietate cu o valoare de 500.000 de lei (aproximativ 100.000 euro). În acest caz plătești un impozit de 1500 de lei.

Începând cu 1 ianuarie 2023 în aceleași condiții, vei plati 15000 de lei dacă deții proprietatea de mai puțin de 3 ani, respectiv 5000 de lei pentru aceeași proprietate deținută de peste 3 ani.

O altă măsură care afectează atât vânzătorii cât și cumpărătorii, schimbarea condițiilor pentru cota de TVA de 5%.

Plafonul până la care poți cumpara o locuință cu TVA de 5% a fost redus de la 700.000 lei, cât este în momentul actual, la 600.000 de lei cât va fi în 2023 și suprafața maximă utilă unde se aplică TVA de 5% este limitată la 120 mp.

Se va putea achiziționa o singură locuință cu cotă de 5%. Persoanele fizice care au încheiat acte juridice având ca obiect plata în avans pentru achiziția de locuințe cu cotă redusă de TVA de 5%, anterior datei de 1 ianuarie 2023, vor beneficia de aplicarea cotei reduse de TVA în condițiile aplicabile până la 31 decembrie 2022.

De asemenea, se organizează Registrul achizițiilor de locuințe cu cota redusă de TVA de 5% în format electronic, începând cu 1 ianuarie 2023, pentru a ține evidența acestor tranzacții.

Schimbările nu se opresc aici. 

Se modifica impozitul pentru cedarea folosinței bunurilor prin eliminarea cotei forfetare pentru cheltuieli de 40%. 

Se modifica calculul impozitului pe clădiri rezidențiale și nerezidențiale prin aplicarea unei cote minime din valoarea clădirii pe grila notarială. 

Deși noile modificări ale codului fiscal, publicate pe 15 iulie 2022 în MONITORUL OFICIAL, vizează mai multe domenii din zona economică, acestea sunt cele mai importante schimbări pentru piața imobiliară.

Aici puteți găsi textul de lege integral: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/OG_16_2022.pdf

În încheiere mi-ar plăcea să știu cum vezi tu toate aceste lucruri? 

Te afectează noile schimbări?

Te invit să discutăm, fizic sau virtual, mai multe despre planurile tale imobiliare.